Laat privacy voor je werken.
Privacy en technologische innovatie gaan hand in hand.
De privacy wetgeving is een opsomming van spelregels over hoe om te gaan met privacy.
Je zou, met een negatieve maandag ochtend bril op, kunnen zeggen dat deze wet dus een belemmerend effect heeft op de bedrijfsvoering. Regels leggen vrijheden immers aan banden wat in veel gevallen betekent dat je als organisatie niet meer zomaar alles met je data kunt en mag doen.
Heeft de privacy wetgeving een remmende werking op de inzet en verdere ontwikkeling van ICT systemen binnen organisaties? Nee! De praktijk laat nu al zien dat het precies andersom werkt.
Organisaties hebben de afgelopen decennia miljarden geïnvesteerd in automatiseringsprojecten om zo een optimale service te kunnen leveren aan hun klanten. Patiënt gegevens zijn daar aanwezig waar ze nodig zijn zodat levens kunnen worden gered. Overheidsinstanties hebben zich los gemaakt van het negatieve loketten imago door inzet van slimme systemen. Hotel- en restaurant reserveringen kunnen op ieder moment worden gemaakt en boodschappen doen gaat prima online. Je kunt het zo gek niet bedenken of er verschijnt weer een app of een service aan het firmament die het dagelijks leven eenvoudiger maakt. In Nederland zijn inmiddels 6 miljoen tablet- en bijna 9 miljoen smartphone gebruikers.
Toch is de mens niet de grootste verbruiker van het internet. Dat zijn apparaten die onder elkaar informatie uitwisselen (machine to machine), ook wel 'the internet of things' genoemd. Denk hierbij aan slimme thermostaten, auto's, ijskasten, televisies en mediaboxen, track and trace systemen, 'wearable' hartmonitor systemen, verkeerscontrole systemen, slimme sensoren die 'lezen' hoeveel bezoekers er zijn of die zelfs bezoekers herkennen. De lijst is te lang om op te noemen maar om een idee te krijgen van de omvang hier een paar cijfers:
In 2015 waren 15 miljard apparaten online in het internet of things landschap. De prognose is dat dit er in 2020 50 miljard zijn. Deze 50 miljard apparaten genereren vervolgens weer een data volume van 44 triljoen gigabyte aan informatie. Om dit begrip een beetje meer tastbaar te maken: Dit is vergelijkbaar met bijna 7 stapels 128gb iPads die ieder reiken van hier tot aan de maan.
Een leuk voorbeeld van de mogelijkheden die het internet of things biedt is een concept dat reeds in een aantal grote steden is ingezet: De 'smart city'. Hierbij wordt alle digitaal beschikbare informatie gebruikt om de stad te besturen. Zo meten sensoren en camerasystemen de verkeersdrukte waardoor files en opstoppingen kunnen worden voorkomen door bijvoorbeeld stoplichten interactief te laten werken. Inzicht in energieverbruik voorkomt overbelasting van het netwerk en het meten van luchtkwaliteit helpt bij het delegeren van verbrandingsmotoren in een bepaald gebied. Het gebruik van emotie software op de social media informatiestromen helpt bij het in kaart brengen van mogelijke relletjes of ongeregeldheden zodat daar pro-actief op kan worden ingespeeld door bijvoorbeeld extra agenten beschikbaar te maken. Ook kan de emotie software ergernissen van de burger in kaart brengen wat vervolgens kan worden gebruikt bij het prioriteren van projecten en bestemmingsplannen. De technologie van de zelf rijdende auto is al onomkeerbaar ver en ontwikkelt zich steeds sneller door zelf lerende / programmerende software. Zo heeft google voor haar zelf rijdende auto het grootste deel van het programmeer werk uitbesteed aan de computer systemen zelf...
Het internet verbindt mensen en apparaten in razendsnel tempo aan elkaar en creëert zo een immens digitaal landschap. Het is dan ook meer dan logisch dat er spelregels worden opgesteld over hoe we met elkaar en met gegevens van anderen omgaan binnen deze snel groeiende complexe online wereld. Meer dan 70% van de Nederlanders geeft aan zich zorgen te maken over de online veiligheid. Dit is met name te wijten aan een compleet gebrek aan transparantie. Hoe zorgvuldig gaan organisaties met mijn informatie om?
De aangescherpte privacy wetgeving komt dus als geroepen. Privacy bescherming en technologische ontwikkeling gaan hand in hand. Organisaties die hun stakeholders een veilig gevoel kunnen geven bij het gebruik van informatie systemen zetten hiermee de deur open naar hun digitale service model.